Search
Close this search box.

Rreth Nesh

ADAD malore-Shoqata e Zhvillimit të Bujqësisë të Rretheve Malore

Me qendër në Tiranë e ka origjinën nga Shoqata e Zhvillimit të Bujqësisë Dibër – ADAD Dibër e themeluar në vitin 1996 nga një grup prodhuesish të  rrethit Dibër. Nxitje për krijimin e shoqatës ADAD ka qenë programi humanitar e zhvillues i iniciuar nga Shoqata e miqësisë Francë-Shqipëri në 1994 e cila integroi Dhomën Bujqësore Digne Haute-Prevence dhe FERT- Paris, të cilët mbështetën ne fililm prodhuesit dhe ne vazhdim ADAD me programe të zhvillimit bujqësor në vitet në vazhdim.

 

Ne 27 vjet, Adad Malore ka investuar në ngritjen e një numëri shërbimesh për të përmbushur nevojat e anëtarëve të saj kryesisht në sektorin e pemëtarisë.

Asistenca teknike

dhe formime për anëtarët e saj dhe aktorëve të tjerë (anëtarët dhe të tjerët)

Krijim dhe

shperndarje referencave në pemëtari (varietete, teknologji) dhe vendosja ne në dispozicion në nivel kombëtar publikime (libra, broshurë, modul trajnimi, website)

Mbështetje për

projektet individuale dhe të përbashkëta (fidanishte, pemetore, dhoma të ftohta, njësi përpunuese …), ndihme në mobilizimin e mjeteve publike, programeve bujqësore në nivel kombëtar dhe Evropian (MADA, PROMALI, SARED, USAID/DAI, UNDP, IPA-IPARD ETJ. )

Strukturim i prodhuesve

rreth funksioneve (prodhimit, ruajtjes dhe përpunimit), grupet formale dhe jo formale (26 grupe ku 10 jane formale)

Konsultimi

me institucionet publike dhe aktorëve të tjerë, tryeza të rrumbullakëta, seminare tematike, ekspertiza dhe rekomandime (sektori pemëtari)

Misioni yne:

Produktet kryesore sipas rajoneve:

Korca

Prodhimin dhe eksportin e molles, agroturizem

Dibra

Qershia dhe perpunimi e frutave (lengut te molle dhe kumbull e thate)

Kukes

Kumbull, geshtenje dhe bime medicinale

Shkoder

Shega dhe bimet medicinale

Elbasan

Qershi, Pjeshke, Shege, Arre, Bajame

Berat

Qershi, Pjeshke, Fiq

Fier

Luleshtrydhe, Pjeshke

Prodhimin dhe eksportin e molles, agroturizem

Qershia dhe perpunimi e frutave (lengut te molle dhe kumbull e thate)

Kumbull, geshtenje dhe bime medicinale

Shega dhe bimet medicinale

Qershi, Pjeshke, Shege, Arre, Bajame

Qershi, Pjeshke, Fiq

Luleshtrydhe, Pjeshke

Data të rëndësishme

1994

Ndërhyrja e FERT dhe Dhoma bujqësore PACA ne Kala te Dodës, programi bujqesor “Drini”

1996

Themelimi i Shoqatës së Zhvillimit te Bujqësise Dibër – ADAD

1999

Shtrirja e aktivitetit në rajonin e Dibrës, hapja e zyrës së adad në Peshkopi, vendosja e ekipit teknik prej 2 vetave.

2001

Shtrirja e ADAD ne Korçë e Kukës (Programi Inisiative Malore) IM.

2005

ADAD- partenere ne shoqerimin e aktoreve te Voskopojes ne studimin dhe zbatimin e planit strategjik: .. drejt zhvillimit te integruar dhe te qendrueshem te territorit Voskopoje.

2012

Programi OPCA – nje demarsh drejt organizimit te prodhueve dhe koordimimit te aktoreve per zhvillimin e filiereve dhe te teritoreve.

2015

Hartimi i strategjise 10 vjecare te adad malore 2015-2025.